vineri, 23 martie 2012

Final în forță la Festivalul de Flamenco: jazz-flamenco



25 și 26 martie, ora 19.00
Sala de Concerte de Radiodifuziunii Române
Între două lumi: Duo Jorge Pardo (saxofon) & Isaac Turienzo (pian)




Remarcat de revista Crea a Societății Artiștilor Spanioli ca unul dintre cei mai importanți artiști de jazz din Peninsulă în anii ’90, Isaac Turienzo a cântat în cele mai mari festivaluri, teatre, auditorium-uri și săli de concerte, cum ar fi Teatrul Manuel Artime din Miami, Florida (SUA), National Hispanic Cultural Center Journal Theatre en Albuquerque, New Mexico (SUA), Auditorium-ul Instituto Cervantes din Chicago, Illinois (SUA), Festivalul Internațional de Jazz de la Atena etc.
În domeniul jazzului, a cântat pe scenă alături de muzicieni cum ar fi: Sonny Fortune, Eddie Henderson, Jerry González, Peer Wyboris, Miguel Ángel Chastang, Jorge Pardo, Tino di Geraldo, Duquende, Paulo Bandeira, Ángel Rubio, Carlos Barreto, Chris Kase, Laurent Filipe, Guillermo Mc Guill, Ove Larsson, Matthew Simon etc. În domeniul muzicii clasice, a colaborat cu muzicieni de talia lui Armando Orbon şi Soliştii Virtuozi din Moscova, printre mulți alți muzicieni de excelență.

Ca orice spaniolul obișnuit, în acea epocă și copil fiind, Jorge Pardo a început să cânte la chitară, deși în curând s-a văzut atras de lumea instrumentelor de suflat. Referințele sale muzicale sunt o mulțime de artiști și stiluri diferite. A început să cânte ca profesionist în „bombele“oraşului. Diego Carrasco, Jean Luc Vallet, Manuel Soler, Peer Wyboris, David Thomas, Ricardo Miralles, Pedro Iturralde, Vlady Bas, printre alții, sunt referințe şi maeștri apropiați.
Las Grecas, de la mano de Johnny Galvao este prima lui înregistrare profesională. Dolores se alătură lui Pedro Ruy Blas împreună cu mai mulți muzicieni ai scenei madrilene, se înregistrează trei LP-uri, iar pe unul dintre ei apare Paco de Lucia, cu care lucrează de-a lungul timpului la mai multe înregistrări și turnee în toată lumea. Tot atunci îl cunoaște pe Camarón şi colaborează la La Leyenda del Tiempo și alte producții. De asemenea, în studiourile de flamenco Amor de Dios lucrează cu întreaga nouă generație de artisti „Tinerii flamenco“, care se pregătește în Madrid la acel moment. De atunci ajung flautul şi saxofonul să fie legate de lumea flamenco.
Las cigarras son quizá sordas, Veloz hacia su sino, Diez de Paco sunt câteva dintre titlurile înregistrate, dintre cele 90 produse de către fratele său Jesús pentru Nuevos Medios. Deja în noul secol, înregistrări cu D’3, colecţia sa de Vientos Flamencos, trio-ul cu Carles Benavent şi Tino di Geraldo şi Touchstone cu Chick Corea. A cântat în nenumărate festivaluri şi săli de concerte de pe cele cinci continente. "


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu