luni, 19 martie 2012

Un pianist excepțional la Ateneul Român: Jorge Federico Osorio


24 martie, ora 19:00
Sala mare a Ateneului Român
Recital de pian: Jorge Federico Osorio

În program: lucrări de Padre Antonio Soler, Isaac Albéniz și Manuel de Falla. 

Născut în Ciudad de México, Jorge Federico Osorio a studiat la Conservatoarele din México, Paris și Moscova, avându-i ca maeștri pe Luz María Puente, Bernard Flavigny, Jacob Milstein și mai târziu, la New York, pe Nadia Reisenberg. A audiat, de asemenea, cursurile lui Wilhelm Kempff de la Positano, Italia.



Jorge Federico Osorio este unul dintre pianiștii eminenți ai vremii noastre, aclamat la nivel internațional pentru măestria și absoluta cunoaștere a instrumentului. Pe lângă frecventele colaborări cu principalele orchestre ale țării, a cântat alături de mare parte dintre marile orchestre ale lumii, cum ar fi Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, Filarmonica din Israel, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Radioteleviziunii Spaniole, Orchestra Națională a Franței, sub bagheta unor dirijori recunoscuți, ca Bernard Haitink, Klaus Tennstedt, Lorin Maazel, Zuohuang Chen și Michel Plasson, printre alții.
Turneele sale de concerte l-au purtat prin Europa, Asia și continentul american, și a participat la festivalurile din Ravinia, Grant Park, Hollywood Bowl, Newport și Festivalul Internațional de Pian din Gulangyu, China. A făcut înregistrări pentru NHK din Japonia, Radioul Belgian și BBC. Discografia lui Osorio acoperă o varietate repertorială amplă, cu înregistrări pentru EMI, CBS, Artek, Cedille, IMP și ASV, primind cronici laudative în Gramophone, BBC Music Magazine și American Record Review. Printre înregistrările sale recente se numără Preludiile lui Debussy, diferite creații de Liszt și Pian spaniol, cu opere de Albéniz, Granados, Soler și Falla.
Osorio a primit numeroase premii internaționale, incluzându-l pe cel al Concursului Internațional de Pian din Rhode Island și Premiul Gina Bachauer al Simfonicii din Dallas. Muzica de cameră face parte integrală din viața sa artistică. A fost directorul artistic al Festivalului Brahms din Mexic, a colaborat cu Cvartetul din Moscova, Cvartetul din Tel Aviv, Cvartetul Ruso-American, violoniștii Henryk Szeryng, Mayumi Fujikawa și Ani Kavafian, și violoncelistul Richard Markson. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu